Pienennä fonttiaSuurenna fonttia Tulosta sivu   

Ilmasotakoulun historiakirja

lmasotakoulun historia 1918–2008

Lasse Laaksonen

M I N E R V A

TAIVAAN VARTIJAT

Ilmasotakoulun historia on ollut tärkeä osa Suomen Ilmavoimien historiaa jo yhdeksänkymmenen vuoden ajan.
Ilmavoimien suunnitelmallinen viestikoulutus syntyi viime sotien kuluessa. Asemasodan alun tietämissä perustettiin
Naarajärvelle Ilmavoimien Viestivarikko, jonka tuli varikko- ja huoltotehtävien ohella kouluttaa puolustushaaran viestihenkilöstöä.
Sotien jälkeen alan opetuksesta vastannut joukko-osasto joutui kärsimään rauhansopimuksen rajoituksista LVK:n lähtöön saakka.

Teknologinen kehitys toi 1970-luvulla tullessaan Ilmavoimien Viestikouluun elektronisen sodankäynnin sekä modernit lento- ja
tutkakalustot. 1980-luvulla viestialan merkitys nousi uudelle tasolle ”tietokoneajan” myötä.
Seuraava suuri murrosvaihe koettiin vuosituhannen vaihteessa. Ilmavoimien Viestikoulusta kasvoi ensin akateemista opetusta antava oppilaitos ja pian sen jälkeen puolustushaarakoulu, joka sai nimekseen Ilmasotakoulu. Monimuotoinen koulutus, lentokoulutuksen järjestelyt ja toimintojen yhdistäminen ovat edenneet suotuisasti. Myös upseeriopetuksen kansainvälisen yhdenmukaistamisen haasteisiin on pystytty vastaamaan kiitettävästi. Ilmasotakoulun tulevaisuus on vakailla siivillä.

FT, dosentti Lasse Laaksonen on aiemmin julkaissut mm. Todellisuus ja harhat – Kannaksen taistelut ja suomalaisten joukkojen tila talvisodan lopussa (1999) ja Eripuraa ja arvovaltaa – Mannerheimin ja kenraalien henkilösuhteet ja johtaminen (2004), josta hänelle myönnettiin Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätiön ensimmäinen sotahistorian palkinto. 69.6409 www.minervakustannus.fi

Tilaa kirja hintaa 30,00 € + postikulut täältä.