Pienennä fonttiaSuurenna fonttia Tulosta sivu   

LENTOUPSEERIKURSSIEN MERKKI

Ilmavoimien Esikunta on vahvistanut Lentoupseerikurssi 14 (1948-1949) suunnitteleman rintamerkin ja myöntänyt merkin valmistuttamis-, hankinta- ja myyntioikeuden Ilmasotakoulun Killalle.

Merkin tiedot:

   -          raaka-aine hopea Ag 925
   -          koko 20 mm (korkeus)
   -          pintakäsittelynä kotka ja leijona kullatut, ruusukepohja hopeaoksidoitu
   -          kiinnitystapa Grip-kiinnitys, nasta tukinastalla sekä vastakappale.
 

 
Voit tilata merkkiä hintaan 25€ / kpl + lähetyskulut sivuston kohdasta Myyntiartikkelit


LENTOUPSEERIKURSSIEN MERKKI


Lentoupseerikurssi 14 (vv 1948 – 49), ensimmäinen sodan jälkeinen kurssi, sai kurssin johtajalta, kapt Jaakko Rannalta, tehtäväkseen suunnitella uuden merkin vanhan kotka+hakaristitunnus - merkin tilalle. Kurssi päätyi ratkaisuun, jossa käytettiin vanhaa kotkaosaa, mutta kotka kannattelisi kynsissään Suomen Reserviupseeriliiton tunnusta. Asiaa tiedusteltiin RUL:sta ja ajatukseen saatiin sieltä hyväksyntä. Kurssin ehdotus hyväksyttiin ja kooksi määriteltiin korkeus n. 26 mm. Merkin valmisti Velj.Sundqvistin Kultasepänliike. Materiaalina alkuperäisessä merkissä on käytetty messinkiä, pronssia tai jotain muuta keltaista metallia, jossa RUL:n tunnuksen ruusuke on hopeaoksidi-pinnoitteella, kotka sekä leijona ovat mahdollisesti olleet kullatut. Merkin taakse kaiverrettiin kurssin numero. Merkin kiinnitystapana on ruuvikiinnitys.
Kurssi 19 (vv 1952 – 53) koki 26 mm:n merkin ylisuureksi ja teetti merkin pienempään kokoon, korkeus 16,5 mm. Merkki on ilmeisesti jo silloin tehty hopeaan Ag 813. Merkki poikkeaa alkuperäisestä lähinnä siinä, että siivet ovat lyhentyneet ja samalla varsinkin oikea siipi tullut hieman leveämmäksi. Merkin kiinnitystapana säilyi ruuvikiinnitys. Merkin valmisti Merkki Oy. Pintakäsittelynä oli kultaus ja hopeaoksidi.
Kyseistä merkkikokoa on käytetty 1950-luvun lopulle. Kurssilla 30 oli ainakin sama merkkikoko käytössään, mutta kurssi 31 (vv 1959-60) teetti merkkinsä alkuperäiseen kokoon eli korkeus 26 mm. Kurssi 32 (vv1960-61) tilasi merkin Velj.Sundqvistiltä koossa 20 mm, jota merkkikokoa käytettiin siitä eteenpäin "epämääräisen" ajan. Varmuudella kuitenkin voin todeta, että ainakin oma kurssini, LntUK 34 (vv 1962-63) tilasi kyseisen merkin Velj.Sundqvistiltä.
Kurssi 57 (1982-1983) lienee ensimmäinen kurssi "tauon" jälkeen, joka tilasi merkin. Merkin puristintyökalut löytyivät tuolloin Velj.Sundqvistiltä. Merkin koko on 17 mm ja pintäkäsittelynä kullattu kotka, mutta muilta osin hopeaoksidi.
Alkuperäisessä merkissä, samoinkuin ainakin alkuaikojen 20 mm:n merkissä, leijonatunnus on tehty erikseen ja kultauksen jälkeen niitattu ruusukepohjaan. Myöhemmässä vaiheessa, Ilmavoimien Esikunnassa olevasta, Velj.Sundqvistiltä saadusta merkin puristintyökalusta päätellen, merkki on puristettu, kuten pienemmät merkit, yhdellä työkalulla. Kyseisen puristintyökalun liitelappusen mukaan merkin koko olisi 22 mm, mutta koko on 20 mm, kuten mukana tullut puristemallikin on. Lappu antaa toisaalta kylläkin aiheen epäillä, että olisiko merkkiä tehty myös kokoon 22 mm?
Avoimia asioita ovat aika, jolloin merkin käyttö loppui ennen kurssia 57, aika, jolloin merkin käyttö loppui uudelleen sekä se, onko jossakin vaiheessa merkkiä tehty kokoon 22 mm.

Aarne ”Atte” Paukku
LntUK 34


Kuva alkuperäisestä merkistä (aukeaa klikkaamalla kuvaketta)

Merkin historiaan liittyviä täydentäviä tietoja voi lähettää osoitteeseen: ilmasotakoulunkilta@gmail.com